Kapernaum

Capharnaüm

Vårt betyg 4.2 av 5

 
 
Omslag till filmen: Capharnaüm

Produktion:Libanon, Frankrike, USA, 2018

Regissör:Nadine Labaki

Medverkande:Zain Al Rafeea

Speltid:121 min

Visning:27/10 2019 kl. 16:00

Om filmen

Tolvårige Zain står inför domaren i rättssalen med ett bestämt ansiktsuttryck – han vill stämma sina föräldrar för att de satt honom till världen. Vare sig Zain eller hans många syskon hinner med att vara barn i den hårda tillvaron i dagens Beirut, och när hans syster giftes bort som 11-åring fick han nog och rymde hemifrån. Zains dröm är att hitta en värdig tillvaro - kanske i ett annat land. Den snälla städerskan Rahil låter honom flytta in hos henne och ta hand om hennes älskade babypojke Yonas. När Rahil plötsligt försvinner får Zain nytta av sitt mod och sin uppfinningsrikedom, men hur länge kan han skydda sig och lille Yonas i en värld där barnen alltid är de mest utsatta.

Filmen fick jurypriset vid filmfestivalen i Cannes och manuspriset under Stockholms filmfestival, där den också röstades fram till publikens favoritfilm.

Visningstillfällen

Söndag 27/10 2019 kl. 16:00

Filmens titel Kapernaum kom till när filmskaparen Nadine Labaki skrev ner alla de brännande teman hon ville ta upp i sin film: barns utsatthet, det absurda i hur gränser fungerar, det absurda i att man måste ha papper på att man existerar. När hon hade skrivit ner det hon ville berätta på en tavla utbrast hon "C'est un Capharnaüm" - ett franskt uttryck som ungefär betyder att det är kaos, ett helvete. Det är i en sådan verklighet som huvudpersonen Zain befinner sig. På hebreiska betyder Kapernaum dock "tröstens by". Finns det någon tröst, någon ljusglimt för barn som Zain?

Från dem som sett Kapernaum är det enhälliga omdömet: Missa inte!